What the world needs now...

tekst: Ingrid van Rossum

Shared Leadership is letterlijk gedeeld leiderschap. In het geval van Shared Leadership m/v: een spel tussen mannelijke en vrouwelijke waarden en eigenschappen. Dit hoeft dus niet per se een man en vrouw te zijn. Rolmodellen zijn niet per definitie gelinkt aan een sekse. Het gaat hier om complementair zijn aan elkaar, niet om sekse.

Zowel vrouwelijke en mannelijke waarden en eigenschappen zijn van belang voor een evenwichtige samenleving. Hard en zacht. Doel- én mensgericht. Taakgericht, maar ook verbinding. Verbinding én bescherming.

De samenleving 4.0 vraagt om verbinding en heling. De technologie stelt ons in staat anders te communiceren, ander gedrag te laten zien. Het ondersteunt de emancipatie van beide seksen. In je eentje is de wereld te complex aan het worden. Je moet een soort wondermens zijn om alles te kunnen. Gedeeld leiderschap vangt dit op.

Alles altijd alleen moeten doen als leider brengt stress. Soms wil je inzoomen, soms uitzoomen. Soms wil je op het toneel staan, soms op het balkon zitten en erop vertrouwen dat de ander het even waarneemt. Soms wil je doen, soms wil je juist even kijken en leren.

Samen leiden brengt rust, reflectie, variatie, een wisseling van perspectief en beschouwing. Het brengt verbinding, speelsheid, creativiteit en luchtigheid. In je eentje kom je tot een 7; met nét dat beetje gezonde en natuurlijke spanning tussen man en vrouw kom je samen tot een acht. Voor de mensen die worden aangestuurd door gedeeld leiderschap is er bovendien altijd een alternatief, meer variatie en perspectief.

Ouderschap is een klassiek voorbeeld van gedeeld leiderschap. In andere culturen worden kinderen soms zelfs opgevoed door hele dorpen. Net als ouderschap moet je leiderschap ook leren door te experimenteren en te ontwikkelen. Voorbeelden van Shared Leadership m/v vind je in familiebedrijven, denk aan de Brenninkmeijers en de familie Van der Valk, maar ook in koningshuizen en in de politiek, zoals bij Barack en Michelle Obama.

Het magazine Shared Leadership m/v is verkrijgbaar op www.shapeshifterspublishers.nl en www.managementboek.nl

© Shapeshifters Publishers

Verhalen en concepten voor een nieuwe wereld. Onze missie is jouw impact!

stuur ons een berichtje
VERSTUREN
contact

Shapeshifters Publishers
(onderdeel van Fuenta BV)
Sint Antoniebreestraat 16
1011 HB  Amsterdam

info@shapeshifterspublishers.nl 
06-25063507 (Mirjam Burger)

KvK 59267747
NL56 KNAB 0257 526 137